一、略
第I卷
听力选择(共15小题,计15分)
(一)请听录音中五个句子。选择正确答语。每个句子读一遍。
1.A. All right. B. Fine, thank you. C.The same to you.
2.A.You are welcome. B. That's OK. C.It 's not allowed.
3. A.Good idea. B. I like it. C. It's delicious.
4.A. It's my pleasure. B. I'm surprised. C. Just a little, please.
5.A. I'd love to. B.It's interesting. C. Sorry to hear that.
(二)请听录音中五组对话,每组对话后有一个小题,从题中所给定A、B、C三个选项中,选出与对话内容相符的图片。(每组对话读两遍)
6.What fruit does the woman want?

7.What's Laura wearing today?

8.What does the man like doing on Sunday?

9.How will the woman go to work?

10.What does the new teacher look like?

(三)请听录音中两段较长对话,每段对话有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选中,选出能回答所给问题的最佳答案。(每段对话读两遍-)
听第一段较长的对话,完成第11和第12两个小题。
11.How was Tom's day?
A.Terrible. B.Not bad. C.Too bad.
12.What was Tom's present for his father's birthday?
A. A jacket. B. Some tea. C. A cake.
听第二段较长对话,回答第13至第15三个小题。
13.How does the woman start the conversation?
A.By talking about the weather. B.By talking about the club.
C.By talking about the band.
14.Why does the woman come to the club?
A.Because it's a weekend. B.Because she's a big fan of the band
C.Because her brother is in th e band.
15.What's the relationship(关系)between the two speakers?
A.Friends. B.Classmates. C.Strangers.
二、第一节(单项选择)
【2012山东济宁】16._______15th International Film Festival will be held in Shanghai.
A.The B. An C. A D.\
【答案】 A
【解析】考查冠词的用法。定冠词the用在序数词前。句意:第十五届国际电影节将在上海被举办。
【2012山东济宁】17.Sam likes trekking_______the jungle, because he thinks it's exciting.
A.over B.under C.across D.through
【答案】D
【解析】考查介词辨析。over “在……上面”; under “在……下面”;across “穿过”,指的是从物体表面穿过;through “穿过”,指的是从立体空间穿过。jungle 意为“丛林”,故用介词through。 trek through the jungle “穿越丛林”。
【2012山东济宁】18. Lily and her sister look the same. I can't tell one from_______.
A.other B.another C. the other D. others
【答案】C【解析】考查代词辨析。the other 指的是两者中的两外一个。句意:丽丽与她姐姐看起来相同。我不能分辨彼此。
【2012山东济宁】19.In the talent show, I performed well and Ann did even________.
A.well B.better C.more D.worse
【答案】B【解析】考查形容词比较级用法。根据and可知是并列关系。句意:在才艺展示会上,我表演得很好,安表演得更好。even “甚至;更”修饰比较级。better 是副词well的比较级形式。
【2012山东济宁】20.This toy Mickey Mouse _______be Amy's. she's the only kid at the picnic.
A.must B.can C. need D.can't
【答案】A【解析】考查情态动词的用法。下句话提到了她是野炊中的唯一的一个小孩子。可推知句意:这套玩具一定是Amy的。must :一定。
【2012山东济宁】21.—Peter doesn't know many people here.
—__________.
A.So do I B.So am I C. Neither am I D. Neither do I
【答案】D【解析】考查倒装句。题干是否定句,故用neither;根据doesn’t know 可知,用助动词do , 故选D。
【2012山东济宁】22.—Sorry, Mr Green. I have_______my homework at home.
—Never mind. But don't forger next time.
A.put B.kept C.left D. remained
【答案】C【解析】考查动词辨析。leave sth someplace “把……忘在某地”。句意“—对不起,格林先生。我把作业忘在家里了。—没关系。下次不要忘了。故选C。
【2012山东济宁】23.—Ted, Could you please________the trash?
—Of course, Mom.
A.take after B.take off C.take out D.ta ke care of
【答案】C【解析】考查动词短语。take out the trash 意为“取出垃圾”。
【2012山东济宁】24.—Will you go and see the movie Net Mother with me?
—Thank you. But I _____it already.
A.saw B. have seen C. see D.will see
【答案】B【解析】考查动词时态。根据标志词already可知,是运用现在完成时态,表示过去发生的动作对现在造成的影响。[来@&源#:~中*教网]
【2012山东济宁】25.I won't take part in Julie's birthday party ________I am invited.
A.unless B.after C.because D.if
A【解析】考查连词辨析。unless “除非;如果不”。句意为“我不会参加茱莉亚的生日晚会除非我被邀请。”[来~源:中^教&*网@]
第二节、【2012山东济宁】通读下面的短文,掌握其大意,然后从各题所给的A、B、C三个选项中选出一个最佳答案。[www.%@z&zste^#p.com]
Many parents want their children to be famous one day. But do children have the same___26___?
A new__27____—Hi, Ke'ai is on at Beijing Children's Art Theatre. It tells the story of a boy called Ke'ai. His parents would like him to become a painter or a __28_____ one day. They teach him to ___29___and to play the violin, but Ke'ai doesn't enjoy these activities. Then one day Ke'ai's parents see Liu Xiang win a gold___30___ at the Athens Olympic Games, and they want him to be a sportsman.
"___31___do they want me to be someone else?" Ke'ai asks and says, "I only want to be____32______."
The play shows us that it is good for parents to learn to _____33_____their children. It helps parents to think about what kids want to do.
Young audiences(观众)enjoy the story, and also the___34___in the play. There are two songs in the play. One of them, "Ke'ai's Song" is very ___35 _____to learn, so the audiences can sing the song on their way home after the play!
26.A.jobs B.dreams C.habits D.hobbies
27.A.song B.film C.play D.opera
28.A.writer B.teacher C.sportsman D.musician
29.A.paint B.write C.run D.drive
30.A.match B.ring C.medal D.race
31.A.How B.Why C.When D.Where[来#&源:中教^网%~]
32.A.myself B.different C.alone D.great
33.A.encourage B.understand C.criticize D.inspire
34.A.light B.clothes C.skill D.music
35.A.easy B.difficult C.important D.necessary
(完形填空)【主旨大意】本文是一篇夹叙夹议文。主要通过一个话剧告诉我们一个道理:父母亲应该学会理解孩子,这有助于父母考虑孩子想要做什么。
26. B【解析】根据第一句话,许多的父母亲都希望他们的孩子在将来会出名。可推知句意:可是孩子们会有同样的梦想吗?dreams “梦想”。[来源:@~&中#教网^]
27. C【解析】文章后面提到了这是一部 话剧。 play “话剧”。
28. D【解析】根据下文的play the violin 可知,父母亲想要他成为一名音乐家。
29. A【解析】根据上文的painter 可知,父母教给儿子画画。
30. C【解析】此处指的是刘翔在雅典的奥运会上获取金牌。A gold medal “一枚金牌”。
31. B【解析】为什么他们让我成为其他的人呢? why “为什么”。
32. A【解析】我只是想要做我自己。myself “我自己”,与上文的 someone else 构成对比。
33. B【解析】根据下文的:这有助于父母考虑孩子想要做什么,可推知句意:这个话剧表明了对父母亲而言学会理解孩子是很好的。understand “懂得;理解”。
34. D【解析】根据下文的“songs。”可以判断句意:观众喜欢这个话剧的故事情节与里面的音乐。
35. A【解析】下句话提到了:观众在看完话剧之后的回家的路上能够唱话剧里面的歌曲,可推知,这首歌很容易学会。easy “容易的”。
【难句点拨】[ww&w.z~z*s@tep.co#m]
The play shows that it is good for parents to learn to understand their children. It helps parents to think about what kind want to do.
句意为:这个话剧表明了对父母亲而言学会理解孩子是很好的。这有助于父母考虑孩子想要做什么。句中that是连词,引导后面的句子作动词show的宾语从句。It is+形容词+for sb to do sth, 是一个固定句式,it是形式主语,to do sth做真正的主语。在第二个句子中,help sb (to) do sth “帮助某人做某事”,是固定搭配;what kind want to do 是宾语从句。作动词短语think about的宾语。
三、(阅读理解)
【2012山东济宁】A
Once there was a parrot on sale in a pet store. It was a beautiful red and blue bird. It sat on a perch in the middle of the store, so that everyone could see it when they came in. The owner was very proud of it and asked a high price for it.
One day a man went into the store. "That's a beautiful bird,"he said to the pet store owner, "But why is it so expensive? Is it unsual bird?"
"No, it's not very unusual. It's expensive because it can talk," the pet store owner said.
"I see. How can I make it talk?" the man asked.
The pet store owner asked him, "Do you see those string tied to each of the bird's legs?"
"Yes," the man answered.
"Well, you pull those strings," the pet store owner told him."That will make the parrot talk."
The man asked,"Do you mind if I try?"
"Not at all," the pet store owner said.
The man walked up to the parrot and pulled the string on its left leg. The parrot said, "Good morning."
The man p ulled the string on the parrot's right leg. This time the parrot said, "How are you today?"
"That's not very interesting, " said the man. "Any parrot could do that." Then he laughed, "But what wold happen if I pulled both strings at the same time?"
"I'll fall off my perch, you fool!" the parrot said.
36.The parrot was expensive because________.
A.it was pretty beautiful B.it could talk with the people
C.it was a very unusual bird D.it was in the middle of the store
37.The p arrot would talk when _________.
A.people came into the pet store B.it was the pet store owner[中@~国*^教育出&版网]
C.people said it was beautiful D.people pulled the strings on its legs
38.Which is the first sentences that the parrot said to the man?
A.Good morning. B.How are you?
C.That's wasn't interesting. D.I'll fall off my perch, you fool.
39.From the story we know the parrot was_______.
A.kind B.silly C.clever D.crazy
40.The best title for the passage should be _________.
A.Unusual Parrot B.Parrot Talk C.Silly man D.Clever Owner
【主旨大意】本文介主要介绍了一个被出售的鹦鹉,围绕它对买者所说的话语展开的。
|
题号 |
答案 |
考查点 |
解题思路 |
|
36 |
B |
细节理解题 |
根据第三段,可知,鹦鹉之所以昂贵,是因为它会说话。 |
|
37 |
D |
细节理解题 |
根据文章中的“Well, you pull these things,”...”That will make the parrot talk.”可知,当人们解开鹦鹉腿上面的绳子时,鹦鹉就会说话。 |
|
38 |
A |
细节理解题 |
根据文章的倒数第四段可知,鹦鹉说的第一句话是“早上好。” |
|
39 |
C |
推理判断题 |
通读文章,根据鹦鹉所说的话,可以推断鹦鹉很聪明。 |
|
40 |
B |
主旨大意题 |
通读文章可知,本篇文章主要围绕鹦鹉所说的话展开的。 |
【2012山东济宁】B

41.The camp is for the children who________.
A.are g ood at soccer B.are 15~17 years old
C.come form King's School D.want to relax in camp
42.The camp will start on _________.
A.July 15 B.July 19 C.Sunday D.Friday
43.If you want to join the camp, you should pay______for it.[来源*#:中%国~教@育出版网]
A.$ 5 B.$6 C.$7 D.$ 10
44.Students in the camp can learn all the skills EXCPT_________.
A.carrying the football B.kicking a goal
C.passing the football D.making game rules
45.Which of the following seems to be the most attractive(吸引)to children?
A. The camp lasts for 5 days.
B.The camp doesn't cost much.
C.The camp is organized by King's School.
D.The coaches will be national soccer players.
【主旨大意】本文是一则海报。主要说明了足球野营活动的组织者,招收对象、持续时间、收费价格、教练情况以及学习者将会学到的技能等。
|
题号 |
答案 |
考查点 |
解题思路 |
|
41 |
B |
细节理解题 |
由第一句话可知,足球野营活动招收的学生是15-17岁。可以判断选B。 |
|
42 |
A |
细节理解题 |
根据第三行可知,时间是从7月15日开始。 |
|
43 |
D |
细节理解题 |
根据文章中的“Cost $10 each” 。假如参加足球野营活动可知每人需要花费10美元。 |
|
44 |
D |
细节理解题 |
根据文章中的Aims 可知,只有D项没有提到。 |
|
45 |
D |
推理判断题 |
联系常识可知,足球野营活动的持续时间、价格、以及组织者都不会对孩子产生吸引力;只有D项:教练是国家足球队的队员,根据他们的追星心理,这一点对他们最有吸引力,故选D。 |
【2012山东济宁】C
Most middle sch ool students find it boring to learn English. But students in Yat Sen middle school in New York, US, don’t think so. Why? Because they are in the school of One Program, which asks students to work on their own or in small g roups on computers to have math lessons.
“The program gives the students a new learning style. No traditional classroom can compare with it. We give each lesson according to the students’ interest and their strong and weak points,” said JoelⅠ. Klein, the school’s head teacher, “we’re looking for a new way that interest students children.”
Students enj oy these math lessons, especially lessons with video games. They must find out the answers to math problems to get through the game. One such game is Dimension M. As students move through mazes(迷宫) with their keyboards, some questions come up.
Caleb Deng had to answer the question: What is 5+ (6×3)? He calculated on paper quickly because there was just a m inute left to play.
“ I was right,” said Deng, 14, as he ended the game with a high score (高分). “this really makes math lessons more exciting, since we are fighting to learn better.”
46. St udents in Yat Sen Middle School like math because __________.
A. they work in large group B. they can work on computer
C. the teachers are interesting D. math questions are easy there
47. Which is NOT true of the program?
A. It is very successful.
B. It is boring to most students.
C. It makes learning math more interesting.
D. It gives the students a new way to learn.
48. The underlined word “calculated” in Paragraph 4 most p robably means __________.
A. worked out B. wrote down C. threw away D. gave up
49. Caleb Deng’s story serves as an example to show ___________.
A. how students work in small groups
B. how to end a game with a high score[来#源:中%&教网^*]
C. how the question 5+(6×3) should be solved
D. how students learn math through video games
50. This article is mainly about ___________.
A. how to learn math well B. an interesting math lesson
C. a new way to learn math D. kids in Yat Sen Middle School
【主旨大意】本文是篇说明文。主要说明了美国的Yet Sen学校的孩子们学习数学的一种新的方式:通过操纵电脑,走 迷宫游戏这样的新的方法喜欢上了数学。
|
题号 |
答案 |
考查点 |
解题思路 |
|
46 |
B |
细节理解题 |
由第一段可知,美国Yet Sen学校的孩子们,通过操纵电脑喜欢上了数学。 |
|
47 |
B |
推理判断题 |
根据第二段的描述可知,学校老师根据学生的兴趣爱好、强项与弱点进行授课,可知这个项目对大部分学生而言是有趣的,而不是无聊的,故B项表述错误。 |
|
48 |
A |
词义猜测题 |
根据下文的:他只剩下一分钟玩的时间,可以推断, |
|
49 |
D |
推理判断题 |
通过Caleb Deng演算数学题的过程,可知,主要告诉我们他们是怎样通过录像游戏来学习数学的,故选D。 |
|
50 |
C |
主旨大意题 |
通读全文可知,文章主要说明了美国的Yet Sen学校的孩子们通过操纵电脑,走迷宫游戏这样的新的方法喜欢上了数学,故选C。 |
【2012山东济宁】 D
A Christina from Spain
On the last day of the year, the 31st of December, people wait till 12 pm. Everybody must have 12 grapes(葡萄) to eat at midnight. At each sound of the clock, we must eat a group. But we can’t ever finish eating the grapes on time! Usually when people still have some grapes in their mouths, they look at each other and start to laugh. This tradition started in Spain long ago. One year, when there were a lot of grapes, the king of Spain decided to give grapes to everybody to eat on New Year’s Eve.
B Cordon from Britain
On New Year’s Day in Britain, people have parties. At 12 o’clock, the music stops, and we listen to the radio. On the radio we hear Big Ben, the famous clock in London. Then everybody sings a song about friendship and kisses their friends. We say “Happy New Year” to each other. It’s lucky if a tall man with dark hair is the first person to come to the house in the new year. So I go and visit as many friends as I can. They all give me a drink.
C Angela from Brazil
In all cities in Brazil, we have a big party on New Year’s Eve, especially in Rio de Janeiro. People in this city go to the beaches to watch fireworks(焰火)。We put flowers in the sea and think about things we want for ourselves or others. We usually wear white clothes for good luck during the New Year.[中国教育&出*^@版网%]
51. Picture___________ is about paragraph 1.

52. Who have parties on New Year’s Day?
A. People in Spain. B. People in Britain. C. People in Brazil. D. Both B and C.[中国^教&育*出@版~网]
53. From the 2nd paragraph, we can infer (推断)that___________.
A. People listen to the radio at home. B. Cordon can’t drink much.
C. Cordon is a tall man with dark hair. D. there are no people near Big Ben.
54. On New Year’s Day, Brazilians usually wear white clothes because_________.
A. that reminds them of their happy life
B. they hope that can bring them good luck
C. they think that they look beautiful in white
D. that’s what they have to do during the New Year
55. This article mainly tells us ________________.
A. what people in Britain do on New Year’s Day
B. when and where people have New Year parties[来源:中#国教育~出版*&网^]
C. why people in different countries like the New Year
D. what people around the world do on New Year’s Day
【主旨大意】本文是一篇说明文。主要说明了在西班牙、英国与巴西不同的国家庆祝新年的方式以及在新年这天所从事的活动。
|
题号 |
答案 |
考查点 |
解题思路 |
|
51 |
B |
细节理解题 |
由第一段可知,西班牙人在一年中的最后一天的午夜吃葡萄,故选B。 |
|
52 |
D |
细节理解题 |
根据第二段与第三段的描述可知,英国人与巴西人在新年这一天举行晚会。 |
|
53 |
A |
推理判断题 |
根据第二段的第一句话可以推断,人们在家中听收音机。 |
|
54 |
B |
细节理解题 |
根据文章的最后一句话可知,在新年这天,巴西人穿着白色的衣服是希望在新的一年里为自己带来好运。 |
|
55 |
D |
主旨大意题 |
通读全文可知,文章主要说明了在西班牙、英国与巴西不同的国家在新年这天所从事的活动。故选D。 |
四、【听力填词】
【2012山东济宁】请听下面一段节目录音,根据听到的内容,写出可以填入下表1— 5空格中的适当单词,每空限填一次。(节目录音读两遍)
生词 temple /templ/ 寺庙
|
Da |
|
|
Where |
Thailand |
|
How long |
1. __________ days |
|
How he felt |
very 2. ___________ |
|
What he did |
bought some delicious 3.________ visited an interesting temple went to two famous 4.__________ |
|
What he enjoyed most |
the 5. _______________ |
五、【单词拼写与运用】
根据句意完成已给出首字母或汉语提示的单词,使补全后的句子意思通顺,语法正确。
【2012山东济宁】1. Now the students have no lessons on S__________ and Sunday.
【2012山东济宁】2. It’s cold in Australia in July. People there wear w_______ clothes.
【2012山东济宁】3. Hangzhou has lots of wonderful s__________. West Lake is just one of them.
【2012山东济宁】4. Ann kept s_________ all day because his little brother broke her toy bear.
1.Saturday 2. warm 3. scenery4. silent
【2012山东济宁】5. Bob is six feet in __________(身高)
【2012山东济宁】6. It’s good manners to keep your _________(声音) down in public.
【2012山东济宁】7. My parents usually __________(花费) lots of money on books.
【2012山东济宁】8. —— What’s your biggest _________(问题)?
—— I don’t have enough time to sleep.
5. height 6. voice 7. spend 8. problem
六、【动词运用】
【2012山东济宁】 阅读下面短文,用括号内的所给的动词的适当形式填空,必要时可加助动词或情态动词。( 请将各小题的答案写在短文后相应的横线上)
Middle school life is coming to an end. Different students have different memories(记忆). Let’s take a look at two of the unforgettable memories.
Li Xiaohui, 15
My most unforgettable experience was the running for the PE test. When I 1 (run), I was too tired to go on. all my classmates came up to me and cheered me up. their encouragement helped me finish the run! I 2 never 2 (forget) it!
Gao Mingyi, 16
The most important one to me was my English teacher. Last year, when she 3 (know) I had given up an English-speaking contest, she told me, “any opportunity is important and you don’t know the result until you 4 (finish) it. Don’t give up easily.” Later on, I made my good use of every opportunity I had and achieved good results.
A【主旨大意】本文讲述了两位学生初中生活最难忘的事情。
1. ran 2. will forget 3. knew 4. finish
【2012山东济宁】 B
Who’s the boy in the photo? Yes, he is Liu Wei, an armless pianist.
Liu lost both arms in an accident at the age of 10, but he never gave up his dream of becoming a pianist. He couldn’t find a teacher 5 (teach) him to play the piano with his feet. So he learned it by himself. He kept practicing for 7 hours every day. Three years later, he became the champ ion of China’s Got Talent. And he 6 (choose) as one of the “Top Ten People Who Touched China in 2011.” He often 7 (say) “For people like me, there are only two choice: one is to give up all dream, which will lead to a quick, hopeless death. The other is to struggle without arms to live an outstanding life.”
What can you learn from Liu Wei?
1._______ 2. __________ 3. _________ 4. __________
5. ________ 6. ________ 7. ___________
B 【主旨大意】本文是记叙文。主要讲述了残疾人刘伟的成功事迹。虽然他没有双臂,但是身残志坚,成为了一位成功的钢琴家。在2011年被选为“感动中国10大杰出人物之一”。
5. to teach 6. was chosen 7. says
七.书面表达(共1小题,计15分)
【2012山东济宁】假如你叫李华,市第三中学初三的学生。星期天你和班里的同学去康乐敬老院(old folk’s home) 参加了社区活动。请根据下面的图画的提示词语,用英语写一篇100词左右的日记。可合理想象,适当发挥。句首已给出,不计入总词 数。
(一)审题
本篇作文考查的为记叙文。要求利用所给的信息列举在星期天去往敬老院的经过。然后写出你个人的观点。
(二)列举写作要点
1. 乘坐的交通工具,去往敬老院。老人见到我们的心情。
2. 在敬老院,我们为老人做的事情。我们的感受。
3. 总结:作为学生我们很喜欢参加社区活动。帮助老人是我们的职责。
(三)列举重点短语和句型
重点短语:take the school bus, help sb do sth, sweep the floor, clean the windows, clean the desk, enjoy oneself , have lunch
重点句型:We swept the floor for them, we cleaned the windows and we also cleaned the desk.
And I think it’s our duty to help the old people.
【范文】
Sunday Fine
Today, we took the school bus to Kang Le old folk’s home. The old people greeted us warmly and they were very pleased to see us. We helped them do a lot of things in the old folk’s home. We s wept the floor for them, we cleaned the windows and we also cleaned the desk. Some girls danced for them and we enjoyed ourselves that day. Finally, we had lunch together with the old people and t he dishes were very delicious.
As the students in Grade Nine in No.3 Middle School, we like the activity very much. And I think it’s our duty to help the old people, do you think so?
【评分标准】
|
第一档 |
(13~15分) |
信息完整,表达流畅,无语言错误或基本无语言错误。 |
|
第二档 |
(10~12分) |
信息基本完整,表达较流畅,有少量错误,但不影响意思表达。 |
|
第三档 |
(7~9分) |
能传递部分信息,表达不够流畅,但句子基本可读。 |
|
第四档 |
(4~6分) |
只能传递少量信息,表达不通顺,只有少量句子可读。 |
|
第五档 |
(1~3分) |
只能传递个别信息,表达不清楚,只有个别句子可读。 |